Rotterdamse Roze Kaart

Op de Rotterdamse Roze Kaart staan lhbt+ clubs, bars, discotheken, feesten, festivals, sauna’s, organisaties en cruise plekken van toen en nu.

 

Let op: de foto’s bevatten naakt en seksuele handelingen.

 

De Rotterdamse Roze Kaart zal nooit compleet zijn, voeg informatie toe of wijs ons op onjuistheden. De kaart omvat de naam van een locatie of organisatie, een korte beschrijving, een adres en datering. Heb je foto’s, posters, filmpjes, grammofoonplaten, cd’s, dvd’s of een object kom langs in onze stadsgalerie en erfgoedlab.

Op onze website vind je ruim vijfenzeventig getraceerde locaties en organisaties met meer dan duizend afbeeldingen. Op Google Maps kan je de locaties vinden en een route voor een (fietstocht) maken.

Dank aan iedereen die een bijdrage geleverd heeft.

De kaart is geïnspireerd door de Roze Kaart uit 1998 zoals indertijd samengesteld door het Integraal Lesbisch Homo Overleg (ILHO).
 • Hollywood

  De Hollywood zat begin jaren tachtig aan de Oranjeboomstraat nummer onbekend.
 • Hok

  ’t Hok‘ en ‘Beetje Vaag’ was gevestigd aan de Brandersplaats 32 en was in de tijd van De Bak met ingang aan de Schiedamse Vest 146 de ingang in de nacht voor een op de 1e verdieping gelegen cruise bar.
 • Heren op de Hoek

  Heeren op de Hoek was een zaak de op de Mauritsstraat 1 en zat naast de Rotterdamse Schouwburg, waar nu een fifties diner onder de naam Gracy’s zit. Heeren op de Hoek was opgezet door Valse Robbie, die ooit ook de Strano had. Daarna namen Rick en Wil de bar over. Later zou Alexander van Klaveren de zaak onder de naam Lef voortzetten. Er schijnen vaak problemen geweest zijn met klachten van buren over geluidsoverlast. Lef werd door Van Klaveren nog voortgezet op het Westelijk Handelsterrein. Van Klaveren deed een poging om van de voormalige Watt/Nighttown en grote gay-discotheek te maken, maar dat bleek te ambitieus.
 • Gossip

  Na de Boy aan de Schiedamsesingel opende de eigenaar de Gossip aan de Van Oldenbarneveltstraat 88. Later zou deze zaak de Kameleon worden.
 • Gay Toys

  Gay Toys een gay seksshop van Piet Gamelkoorn zat ooit aan de Brandersplaats 1 en is tegenwoordig gevestigd op Keerweer 10.
 • Gemini

  De Gemini zat aan de Diergaardesingel 86. Jan Kloppert had de zaak overgenomen van de legendarische Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan die daar zijn Johnny Jordaan Cabaret had. Kloppert zou hierna samen met zijn moeder de Amicale aan de Batavierenstraat openen.
 • C’est la Vie

  Bunkhouse zat op de Nieuwe Binnenweg 105. Kennelijk was John de eigenaar die zijn zaak een echte western en jeans bar noemde. Daarna zat hier ooit Mateloos. Nu zit er een franchise koffiezaak onder de naam 30ml.
 • Bak

  “De Bak” was een populair café aan de Schiedamse Vest 146. Sinds 2010 is hier de trendy koffiebar annex lunchroom Hopper gevestigd. Eens in de maand trad daar Dolly Bellefleur op. Aan de achterkant aan de Brandersplaats 32 was er een ingang voor de in de kelder gelegen leerzaak “’t Hok” en “Beetje Vaag”. Na ‘De Bak’ werd het even de Zizo van Aad de Slegte en René.
 • After Dark II

  De After Dark II zat op de Karel Doormanstraat 205 vlakbij de Westblaak in een kelder onder de huidig Wibra, als opvolger van de After Dark op de Coolsestraat. Nb Voor de website makers: De club heette After Dark II (twee is dus geen volnummer), omdat het de opvolger was van de After Dark op de Coolsestraat
 • Mitropa

  Mitropa was een bar aan de Batavierenstraat 17.
 • Marietje

  “Marietjes Mini Bar” zat op Noordplein 119, een historisch rijke plek van het Oude Noorden waar vroeger de groothandelsmarkt was. Het was hier lekker flirten, poolen, darten, internetten en op het terras genieten. Alleen voor vrouwen.
 • Mandra

  Bar Disco Mandra op de Nieuwe Binnenweg 57a ging met gastheer Peter ’s morgens om 5 uur open en ging door tot 1.00 uur in de nacht!
Browse all