Breakin Rotterdam portretten

Item set

Items

Advanced search
 • Tyrone van der Meer 'Mr Tee'

  Als Tyrone in 1997 een videoband ziet van Battle of the Year in Duitsland, besluit hij om een busreis te organiseren naar het event. Het wordt een legendarische busreis vol Rotterdamse HipHop heads en het begin van een carrière als organisator. In 1998 werd hij door Nighttown benaderd om samen met een klein creatief team een nieuw festival te starten gericht op breaking; International Breakdance Event Rotterdam, nu bekend als ‘The Notorious IBE’. "The Notorious IBE 2005 bracht zoveel teweeg in de internationale community; We worden er vandaag de dag nog aan herinnerd."
 • Randy Telg ‘Blade’

  Randy is een geboren danser maar kwam pas met bubbling muziek echt in de battle-scene terecht. Dat deed hij tot zijn achttiende en toen kwam hij in 1998 breakdance tegen. Daar is hij toen 100% voor gegaan. Randy heeft gedanst met de crews Style Fx, Got Skillz en Groove Kings. Highlight van zijn carrière is het winnen van het Nederlands Kampioenschap met Got Skillz. "Wat ik graag meegeef aan de volgende generatie: Blijf uniek, blijf groeien, geniet van de dans en ervaringen omheen en wees loyaal naar jezelf en anderen! "
 • Paulo Nunes 'Spider'

  Paulo begint 1983 met breaken en geldt in de beginjaren als één van de meest roemruchte b-boys van Rotterdam. Hij werd niet alleen de eerste wereldkampioen breakdance van Nederlandse bodem, maar was ook grondlegger van de airtwist (ook wel airflare). Paulo was een van de b-boys die bleef trainen na de hype in jaren ‘80 en de scene weer nieuw leven in blies in de loop van de jaren ’90. "Ik zie nu bewegingen die ik heb gedaan en de nieuwe generatie naar een ander niveau heeft gebracht."
 • Nathaniel Kasanmonadi ‘Natha’

  Tommy (Tombox) is de reden dat Natha in 2002 op jonge leeftijd met breaken begon. Hij is geïnspireerd door Mike, Richene, Pravesh, Littleking, Rabbani, Carlos, Paulo, Edson, NoahG, Alain, Wilfred, Reggy, Kevin, Peter, Adilson en vele anderen Rotterdammers die allen wat geschiedenis en hun interpretaties hebben achtergelaten. Nathan heeft, zoals hij zelf zegt “Rotterdam in zijn DNA”. "De nalatenschap van de oudere generatie is zeker een meerwaarde en is nog steeds van invloed. Wij zijn nu de volgende Rotterdammers die deze legacy doorgeven aan de nieuwe generatie."
 • Miraldo Walden ‘DJ Cutnice’

  In 1985 ontmoet Miraldo de rapper E-Life en raakt betrokken in de HipHop scene als DJ. Hij begint in clubs en op HipHop events te draaien en een naam te maken. In 1998 wordt hij de DJ voor de 010-Bboys, waarna hij ook battles gaat draaien. Vanaf 2000 reist hij de wereld over om op jams te draaien. Naast jams is hij nog steeds een populaire DJ in de Rotterdamse clubs en op festivals. "Mijn mooiste herinneringen zijn mijn eerste trip naar Zuid Afrika (Johannesburg), dat ik werd toegezongen op mijn verjaardag door 10.000 man op Battle Of The Year in 2005 en draaien met DJ Kool Herc in Nighttown."
 • Mario Walden ‘BEE’

  Mario komt door en met zijn neven en broers in de jaren ‘80 in aanraking met break. Halverwege de jaren ’90 gaat hij serieus trainen en wordt één van de members van 010-Bboys. Na zijn eigen danscarrière geeft Mario geeft lessen en coaching aan de volgende generatie. Ook is hij actief in het organiseren van HipHop- evenementen, waaronder The Notorious IBE en de Dutch Bboy Championships. Anderen kennen hem als Mario BEE de MC die zowel nationaal als internationaal break- battles host. "Handel vanuit de HipHop / b-boy cultuur gedachten met de kernwaarden peace, love, unity and having fun."
 • Karim El Maslouhi ‘Karim’

  In de golden era van break in Rotterdam komt Karim er in 2003 mee in aanraking en pakt de dans met zijn capoeira achtergrond snel op. Karim is veel te vinden in het HipHopHuis en op andere spots in Rotterdam. Hij komt in de crews Killah Tactics, Optima Forma en later in Groove Kings met wie hij naar Battle of the Year gaat. "Break in Rotterdam is voor mij trainen op Schouwburgplein en de jams in Nighttown. En de rauwheid van de crews Killah Tactics, Freezone, Got Skillz & Starforce. "
 • Hakan Aslan 'Heavy Skills'

  Hakan begon met breaken in 1982 en leerde zijn eerste moves van de jongens van zijn crew Street Force. Later kwam hij bij de crew Freezone. Hij leerde niet snel maar zette door en kwam bekend te staan om zijn headspins. Hij is nog steeds af en toe in de trainingszaal te vinden, met zijn enthousiaste aanmoedigingen voor de nieuwe generatie: "DOORGAAN!! NIET STOPPEN HOU VOL!" "HipHop is alles wat mij vandaag de dag heeft gemaakt wie ik ben."
 • Edson Themen

  Edson Themen was de allereerste 8-boy in Rotterdam. Hij kwam er in 1979 mee in aanraking door een vriend van zijn broer, die het van de Amerikaanse militairen had die op de Amerikaanse legerbasis werkte. De zestien-jarige Edson was direct gefascineerd door de bewegingen dansmoves en begon zelf te oefenen met boogie, popping en robotics. "Nieuwe moves kregen we door te kijken naar andere dansers, heel veel kungfu films, acrobatische moves en gewoon zelf verzonnen bewegingen."
 • Carlos Rocha ‘Cosmic Head’

  Als Carlos in 1980 begint met breaken wordt hij al snel member van de crew MC Rockers uit Rotterdam-Zuid. Hij valt op door zijn dynamische moves, rhytmische stijl en funky outfits. In de jaren 2000 krijgt hij een nieuwe b-boy naam 'Rhythmmatic', passend bij zijn huidige manier van dansen met meer focus op stijl en muzikaliteit. Hij is nog steeds een belangrijk onderdeel van de scene, naast danser ook als docent, coach en jurylid. "Mijn mooiste herinnering is de grootste battle ooit tussen mijn crew de MC Rockers (R’dam-Zuid) met de Spiders (Gouda) tegen de Dynamic Rockers (R’dam/A’dam) met Streetkids (R’dam)."
 • Bo van Hoorn ‘Bo’

  In 2004 begint Bo in het HipHopHuis met breaklessen bij o.a. Aruna Vermeulen, Maikel Walker, Bennie Semil en Rabbani. Ze maakt nog net de laatste IBE in Rotterdam in 2005 mee. De levendige scene in die jaren maken veel indruk en inspireren Bo om hard te gaan trainen. Met coach Mario Bee traint Bo verder, maakt zowel nationaal als internationaal een naam voor zichzelf en is in 2014 de eerste Bgirl in de Red Bull BC One Holland Cypher. "Rotterdam in de jaren 2000 was een rijke voedingsbodem voor een jonge breaker met een levendige scene, verschillende open trainingspots en veel jams."
 • Aruna Vermeulen ‘Aruna’

  Aruna begint in 1997 met breaken na het zien van een optreden van de All Star Breakers. Ze danst in de crews RET (een all-bgirl crew), Freezone en later Optima Forma, waarmee ze optreedt bij de Olympische spelen in Athene. Momenteel is ze member van de internationale all-female crew Heart Breakerz. Om in de woorden van Jeremy van Breakfree te spreken: what the scene needs is more leaders, not just more winners. In 2002 richt ze samen met Bennie Semil en Lloyd Marengo het HipHopHuis op, waar ze tot op heden directeur is. "Om in de woorden van Jeremy van Breakfree te spreken: what the scene needs is more leaders, not just more winners."