Een modeshow voor jongeren in een Winkelcentrum in Spijkenisse. De modellen zijn in het blauw gekleed, met veel denim [jeans].

Item

Title
Een modeshow voor jongeren in een Winkelcentrum in Spijkenisse. De modellen zijn in het blauw gekleed, met veel denim [jeans].
Identifier
BLUETIEK-IN-1984-1022.JPG
Date
1984
Creator
John Moćnik
Contributor
John Moćnik
Is Part Of
Type
Image
Spatial Coverage
Spijkenisse
Rights
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Dit beeld is beschikbaar onder Creative Commons licensie CC BY-NC-ND 4.0
Subject
modelshow, model, jeans, denim, kleding, winkelcentrum, jongeren
annotates
De BlueTiek-in modewinkels

Piet Lap, bekend van de modewinkels voor heren- en jongenskleding, opende de eerste Bluetiek (zonder de toevoeging “In”) winkel op de Beijerlandselaan 184-186 in de zeventiger jaren. Dick Beekman werkte als boetiekverkoper bij Piet Lap en runde deze eerste Bluetiek. Herman Dikker, levenspartner van Dick, werd inkoper speciaal voor de boetieks.

De Bluetiek modewinkel was een instant succes en meerdere Bluetiek winkels openden in Rotterdam: onder andere op het Zuidplein en ook in Hoogvliet, Spijkenisse en Schiedam. Er werd zelfs speciaal een damesboetiek geopend, genaamd Miss Bluetiek, op de Beijerlandselaan 124.

Beekman en Dikker wilden met Bluetiek een grote stap maken en een winkel in Rotterdam centrum openen. Ze hadden een prachtig groot pand op de Oude Binnenweg op het oog. De directie van Piet Lap vond die stap te groot. De heren wilden voor voor zichzelf te beginnen en kregen alle Bluetieks ter overname aangeboden, mede doordat de invulling van de winkels bij Dikker vandaan kwam.

De bank stond garant voor dit plan na een analyse, de omzet van Bluetiek maakte het realiseren van dit avontuur mogelijk. Beekman en Dikker werden in 1978 eigenaren en vernieuwden de naam naar BlueTiek-in (daar mensen vaak vroegen: “welke boetiek?”).

De winkels hebben langdurig een deel van het modebeeld van jong Rotterdam bepaald. Hippe jongeren-modewinkels waren relatief nieuw in die tijd, met een aanbod van spijkerbroeken, t-shirts en truien.

Jongeren kregen de kans om zich via deze kleding te identificeren. Er waren kledingwinkels, maar die waren meestal niet op jongeren ingericht. Het concept was een gat in de markt. Jongeren en hun ouders gaven nu kledinggeld uit in dit soort winkels. Oud-filiaalhouder Ron Wood (nu eigenaar van kledingboutique Sister Moon) stelt in een interview met het Algemeen Dagblad: “ouders brachten hun kinderen naar de winkel en vroegen of we ze konden aankleden”.

BlueTiek-in mode werd een groot succes. Merken als Ball jeans, Fiorucci en Chipie jeans zorgden voor klandizie tot aan Belgie toe. De Ball-broeken waren zeer populair onder jongeren. In de klas, op de sportvereniging en in de disco, overal waren de karakteristieke broeken met het bekende logo zichtbaar. Het linnen tasje met de BlueTiek-in opdruk was op zich al een begerenswaardig item.

In 1987 verkochten Beekman en Dikker alle filialen aan voormalig personeel, onder dezelfde naam bleef BlueTiek-in voortbestaan. De nieuwe eigenaren openden nog vier winkels zodat er in totaal twaalf BlueTiek-in modewinkelvestigingen zijn geweest. Datum van sluiting van de laatste zes filialen was 31 juli 2007. De handelsnaam BlueTiek-in bestaat nog steeds.

Comments

No comment yet! Be the first to add one!

I agree with terms of use and I accept to free my contribution under the licence CC BY-SA.