Apollo was een jongerenorganisatie die begon met bijeenkomsten bij mensen thuis, daarna gehuisvest was in Ruimte aan de Gaffeldwarsstraat, vervolgens op het Noordereiland, Vondelweg 20, samen met het COC aan de Coolsestraat 94, Westersingel, bij het Nivon aan de Dirk Smitsstraat, Josephstraat, waar ze veel last van rondhangende jongeren uit het Oude Westen hadden en reden om te vertrekken naar de Van Oldenbarneveltstraat, weer even bij het COC aan de Schiedamsesingel 175 en uiteindelijk op de Zwarte Paardenstraat 91a, waar C’est La Vie van Ricardo had gezeten en heel vroeger Taboe zat. Afbeeldingen met dank aan onder andere Jos Geerling.
La Bordelaise zat aan de Josephlaan 5 en was volgens de advertentie een vanouds gezellig bruin café. Zwarte Lola was de eigenaresse met achter de bar Kees en Brenda. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Hans Becker kwam er ook altijd.
Café Boy zat eind jaren aan de Schiedamsesingel 173. Hierna begon de eigenaar de Gossip op de Van Oldenbarneveltstraat 88 wat later De Kameleon zou worden.
Chez Jacques was van 1963 tot en met 27 mei 1984 gevestigd aan de Gouvernestraat 46 en later ook 48 direct naast Odeon. Chez Jacques met als eigenaar Jacques van Beuken is één van de meest legendarische homocafé’s van Rotterdam. Van Beuken organiseerde in samenwerking met onder andere jongerensociëteit Apollo en het COC jaarlijks een carnaval in de oude Jaminfabriek, waar toen het Trefcentrum zat. In het door Rob de Vries gemaakte filmpje wordt Jacques van Beuken geïnterviewd. Café Jacques was een kroeg waar men afsprak om een avondje te stappen. Na de modernisering met het erbij trekken van het hoekpand aan de Gouvernedwarsstraat werd het een disco. Na het werk een heerlijke plek met oud Hollandse muziek, schlagers, inhaken maar. Elk jaar verbouwen (nou ja, een nieuwe kokosmat). Soms zelfs moesten zuurstofflessen open voor de frisse lucht. Volgens sommigen was Chez Jacques de bar waar een legendarische lampje in de vorm van een uil stond. Het verhaal gaat dat als de portier bezoekers niet vertrouwde, hij het lampje aan deed om de bezoekers te waarschuwen dat er gevaar dreigde. Dat kon de zedenpolitie zijn of een ‘stille’. Maar voormalig vaste bezoekers kunnen zich het lampje daar niet herinneren.
In het begin van haar bestaan maakte het COC voor haar bijeenkomsten gebruik van de huiskamers van hun leden. Vanaf het moment dat de vereniging groeide en de huiskamers te klein werden, ging men op zoek naar zaaltjes. Het eerste onderkomen was in artiestenbar Charly Stok aan het Mathenesserplein 14. In 1951 vond de vereniging onderdak in een bovenzaaltje van een café aan de Heemraadsingel. Toen de uitbater de bezoekers wat beter leerde kennen, was dat de reden om het COC in het vervolg niet meer toe te laten. Eén van de leden die telkens van zaaltje naar zaaltje moest trekken was Bram van Leeuwen, de man die later bekend werd als de Prince de Lignac. In 1953 kreeg hij genoeg van het Rotterdamse COC-gekwakkel. Hij werd zelf maar voorzitter en gaf zichzelf een maand de tijd om naar een nieuw, vast COC-lokaal te zoeken. Bij een bakker in de Coolsestraat 35, die naast de ruimte voor zijn bakkerskarren nog een zaaltje exploiteerde, had Van Leeuwen beet. Voor zeventig gulden per week tekende hij namens zijn Nederlands Talen Instituut een huurcontract, met toestemming voor onderverhuur. Het COC heeft er jaren gebruik van gemaakt. Toen de bakker erachter kwam wat voor vlees hij in de kuip had, bleek hij geen enkele moeite te hebben met de bezoekers. Door de groei van de vereniging breidde het COC in 1967 uit en vergrootte de ruimte door het pand op nummer 33 erbij te betrekken. Aan de locatie werd in navolging van Amsterdam de naam “de Schakel” toegewezen. Deze locatie werd na de verhuizing van het COC naar nummer 94 de dansgelegenheid After Dark I.
Op 8 juli 1937 schreef mevrouw Elisabeth Hermine Auguste Papst zich in bij het Rotterdamse bevolkingsregisters op adres Westzeedijk 26 in Rotterdam. Waarschijnlijk ging ze toen boven de bar wonen, waar zij een zeemanskroeg onder de naam Cosmo Bar zou gaan starten.
Sauna “Finland” aan de Grondherendijk is al zeer lang hier gevestigd, het ligt niet ver van de zuidelijke tunneluitgang. In 1995 getroffen door een brand waarbij 3 mensen om het leven kwamen, Een jaar later heropend. Voor de saunaliefhebber en voor degenen die wat anders zoeken een hete plek. Als ”pa” binnenkwam wist je dat het tijd werd om je aan te kleden.
Flipofes was een manifestatie van 9 september tot en met zondag 14 september 1986 in de Lantaren, de Doelen, Hal 4, Lijnbaancentrum, optocht door de stad, filmvertoningen, exposities, theatervoorstellingen, concerten, workshops, discussies en slotfeest.
Gay Bar verzorgt underground queer feesten sinds 2011 in Club Bar aan de Schiekade 201. Gay Bar wil een feest zijn waar iedereen zich goed voelt, vrouwen, mannen en alles wat er tussen in zit. Het gaat ze om het feesten en de muziek. De muziek wordt omschreven als Disco Noir & Wavey Electrix. Gay Bar noemt zichzelf hetero-vriendelijk. Fotograaf Ari Versluis doet de visuals en dj’s Spacemaker en Leather E de muziek, samen met gast dj’s en live acts uit binnen en buitenland. Omdat zij een no-photo beleid hebben zijn er weinig foto’s van het publiek. Gay Bar heeft in 2019 voor de derde keer een eigen kleine stage op het Milkshake festival in Amsterdam.
Waar ooit de Embassy Club op de Schiedamsesingel 139 gevestigd was, begonnen Dick Beekman en Herman Dickers op 1 september 1984 de Gay Palace. Beekman en Dickers hadden de zeer succesvolle winkelketen Bluetiek-In met spijkerbroeken van het merk Ball opgebouwd. Na vanuit de Oude Binnenweg diverse filialen in de stad te hebben opgezet, ontstond de vraag wat gaan we doen. Uitbreiden in andere steden? Maar dan moeten we heel veel in de auto gaan zitten en daar hebben we geen zin in. Laten we een discotheek beginnen, maar dan met een heel scherp prijsbeleid, goedkoper dan de andere discotheken in de stad. De Bluetiek-In werd vanaf de eerste dag een groot succes. Het homostel besloot vervolgens ook een grote homozaak te gaan beginnen. Als bedrijfsleider werd Piet Gamelkoorn aangesteld. Nadat Gamelkoorn in Amsterdam de Gay Life een jaartje had gerund, hoorde hij en Willem Brinkhof dat Beekman en Dickers de Gay Palace wilden verkopen en namen zij de zaak over. Nadat het pand op 29 augustus 1986 door een zware brand werd getroffen werd de Gay Palace binnen twee maanden alweer heropend op 30 oktober 1986 met een optreden van de Zangeres Zonder Naam. De mensen stonden die avond in een lange rij voor de kassa. Nadat Club Eye een groot deel van het publiek wegtrok besloot Gamelkoorn de zaak in 1994 te verkopen. Gamelkoorn had beter even kunnen wachten want de druk bezochte Club Eye zou geen lang leven beschoren zijn. Gamelkoorn zou in de jaren tachtig en negentig Café de Keerweer meerdere malen aankopen en verkopen. In 1994 kocht John Stroes de Gay Palace. Toen Stroes in 2013 gedwongen werd de zaak te sluiten heeft Jan Willem Verbeek van Keerweer, Strano en Loge 90 nog onderzocht of er onder de naam Club Why een doorstart mogelijk zou, maar dat bleek niet mogelijk. Tegenwoordig zijn er in het pand luxe appartementen gevestigd.
House of Boys is een hetero friendly organisatie die sinds 2015 techno party’s op verschillende locaties organiseert, zoals Worm, Keile Cafe en Club Bar. Zij omschrijven zich zelf als: Alternative force in the underground club scene of Rotterdam city. A place that blurs the rules. New and old disco/italo/techno/electro music. A call for open-minded club kids to join our techno culture.A lifestyle inspired by raw art, electronic music & turbulent crowd. Foto’s met dank aan Ferhat Aslan.
De Keerweer zit in een steeg met de naam Keerweer op nummer 14. Vroeger heette het Milord van Pim Rath, de ex van Rien van de Cats Club. Daarna werd het een jaar Café Hans van Hans de Bloois. Piet Gamelkoorn en Willem Brinkhof kochten het in 1986. Gamelkoorn kocht het, verkocht het, pachtte het, kocht het, verpachtte het en verkocht het in 2014 aan Jan Willem Veerbeek. De Keerweer gaat aan het eind van de middag open en blijft via het achtergelegen hofje 1e Westblaakhof tot laat in de nacht open. Zelfs op de maandag en dinsdag kan het in de nacht na 2.00 uur erg druk worden.
Wat betreft de cruiseplek ‘Kralingse Bos’ in de ‘goede oude tijd’ toen het daar nog een levendige ontmoetingsplek was, waren er (tenminste) vijf plaatsen in het bos, waar homo’s elkaar ontmoetten. Halverwege het ‘Oude bos’, vanaf de weg het bos in de richting van de Kralingse Plas. Rondom het hertenkamp, vooral aan de achterzijde van de hertenweide. Halverwege het ‘Nieuwe bos’, bij de parkeerplaats en vandaar waaierde het uit in alle richtingen van het bos (nog steeds actueel). Aan het begin van het ‘Nieuwe bos’ was op een heuveltje een houten fort gebouwd, dat op de dag gebruikt werd als kinderspeelplaats en gedurende de nacht veranderde in een soort darkroom. Het Fort kende kleine kamertjes en het was daarom een interessant doolhof om spannende (sex-)avonturen te beleven. Het fort is eind jaren negentig afgebroken. De kale heuvel is er nog steeds. Het gebied rondom het naaktstrandje aan de Kralingse Plas (nog steeds actueel). Eigenlijk was het gehele bos een mogelijke plek om sex te hebben, maar men ontmoette elkaar eerst op een van de bovengenoemde locaties. Bepaalde paadjes en het achterliggende struikgewas waren favoriet.
Loge 90 is sinds 1990 gevestigd aan de Schiedamsedijk 4a. Daarvoor was het de animeerbar ’t Kaboutertje waar ook Loes bij betrokken was. Het interieurontwerp was volgens zeggen geïnspireerd op schepen van de Holland Amerika Lijn. Loge 90 was de opvolger van Loge 52 sinds 1976 gevestigd aan de Coolsestraat 52. “Loge 52” adverteerde met de tekst ‘The Most populair gay bar in Rotterdam’ er kwamen veel homomannen en een enkele vrouw die voor ’homomoeder’ speelde. Met “Stand by your man” van Tammy Wynette uit de jukebox. Huidig exploitant is Rogier Steenhorst daarvoor Jan Willem Veerbeek, Taco met zijn moeder Mieke en Hans en zijn moeder Loes de Keizer. De laatsten begonnen daarna Café De Keizer in de voormalige Jungle aan het Vasteland 5/7.
Mateloos was een café aan de Nieuwe Binnenweg 105a. Zij hadden als een van de eerste cafés de policy van open en transparant te willen zijn waar je zonder aanbellen en portier naar binnen kon. Ze hadden als eerste Rotterdamse gay bar zelfs een terras aan de straat. De zaak werd gerund door vrijwilligers en er vonden tentoonstellingen en optredens plaats. Foto’s met dank aan Erik Bezemer.
De ”Melodybar” was gevestigd aan Singel 230 in Schiedam. Gastheer was Ger Benda. Deze zaak hoorde toch een beetje bij Rotterdam. Veel mensen uit Rotterdam West kwamen er en deze zaak bestond vanaf circa 1969. Was een echte pluchebar.
Bar Michou zat aan de Nieuwe Binnenweg 111 met als eigenaren Jan Visscher en Jan van der Sande, zij zouden samen ook de Cosmo Bar overnemen. In de weekenden ging de zaak ’s morgen al open om 5.00 uur. Zit op de plek waar later Café Will’ns en Wetens van de familie Noorloos zou zitten.
The Moods zit op de ’s Gravendijkwal 92. Eigenaar is James van den Berg. Ooit had hij daar jongensbordeel de Boys Factory, Er vinden cruise party’s plaats ook voor bi’s en travo’s.
De “Palm Beach” was een bar en disco aan Couwenburg 6 in de Hofbogen begin jaren 70. Pim Rath was de eigenaar, barkeeper in de “Select”, later in de “Tiffany”. AI snel kwam er veel heteropubliek en was de aardigheid voor de gays er van af. Pim Rath zou hierna homo Café Milord met nachtvergunning aan de Keerweer nummer 14 beginnen, de huidige Keerweer.
The Pub zat aan de Westzeedijk 68a op de hoek van de Westzeedijk en de Scheepstimmermanlaan. Eigenaren waren Dick Slick en Rina. Kris Barman van Bar in het Schieblock zou daar nog de Sjatzi hebben, maar werd door klachten van de buren gedwongen de zaak te sluiten.
De Roze Musketier zat eerst als nacht eetcafé op de Schiedamse Vest 12 waar nu Turks restaurant Nazar zit en verhuisde daarna naar de Schiedamsedijk 7a waar nu avondwinkel Alexis zit.
Stats was een club aan de Hartmanstraat hoek Westblaak van Charl Landvreugd en Peter Black Lite. Landvreugd zat ook achter Club Eye aan de Zomerhofstraat. Het filmpje is gemaakt door Rob de Vries.
De Strano zit op de Van Oldenbarneveltstraat 154, in dezelfde straat waar ook de Regenboog zit en ooit de Kameleon zat. Bij de Strano komt een wat meer trendy publiek en stroomt het in de weekenden wat later op de avond vol. Valse Robbie was ooit eigenaar en verkocht het aan Ed Bosman, die het weer aan huidig eigenaar Jan Willem Veerbeek verkocht.
Club Zorba zat aan de Van Speijkstraat 152 en zou later doorgaan onder de naam Joy op het zelfde adres. Volgens de advertentie was het een gezellige ruimte met een ronde dansvloer, goede muziek, garderobe, normale prijzen en de nieuwste muziek met als gastheren Lex en Cor. Aan de bar stond Dik Bade, die ook ik de Monsieur had gewerkt.
De dancing After Dark van Pim Stip en Fred Hartman zat op de Coolsestraat 33-35 waar daarvoor tot 1977 de sociëteit van het COC was gevestigd. Na een verbouwing werd het een populaire plek en zei men ‘we gaan even naar het AD’
Bunkhouse zat op de Nieuwe Binnenweg 105. Kennelijk was John de eigenaar die zijn zaak een echte western en jeans bar noemde. Daarna zat hier ooit Mateloos. Nu zit er een franchise koffiezaak onder de naam 30ml.
De Regenboog zit op de Van Oldenbarneveltstraat 148a.
Wordt ook wel ook wel de ‘gay-Skihut’ genoemd, neemt je vanaf de eerste stap mee in haar feestgedruis. Binnen veel gekleurd licht en spiegelbollen. De muziek springt van hip naar lekker fout. Hier hoor je songfestival hits, de Toppers, Luv’ en Anita Meijer, maar ook Rihanna en Armin van Buuren. Meezingen mag, vooral tijdens de beruchte karaoke-avond op woensdag.
Shaft was een leer en jeansbar aan de Schiedamsesingel 137 tussen de Gay Palace en de Cosmo Bar. Nadat de Motorsport Club Rotterdam uit de Cosmonaut vertrok en introk op de bovenverdieping bij de Gay Palace werd het de Shaft, met als bedrijfsleider Piet Gamelkoorn. Pim Fortuin kwam er en kocht de zaak bijna.
Sauna Spartacus was gevestigd aan de ’s Gravendijkwal 130. In 2014 ging de sauna dicht, wegens een vermeend illegaal maar al jarenlang gedoogd dakterras.
Dick Beekman en Herman Dickers. hadden de zeer succesvolle winkelketen Bluetiek-In met spijkerbroeken van het merk Ball opgebouwd. Na vanuit de Oude Binnenweg diverse filialen in de stad te hebben opgezet, ontstond de vraag wat gaan we doen. Uitbreiden in andere steden? Maar dan moeten we heel veel in de auto gaan zitten en daar hebben we geen zin in. Laten we een discotheek beginnen, maar dan met een heel scherp prijsbeleid, goedkoper dan de andere discotheken in de stad. De Bluetiek-In werd vanaf de eerste dag een groot succes. De Bluetiek-In was geen echte homozaak, maar was wel zeer gay friendly. Op 1 september 1984 zouden zij ook de Gay Palace op de Schiedamsesingel 139 openen.
Cats Club was gevestigd aan de Beukelsdijk 3. Eigenaar was Rien, die ook bij de Palm Beach betrokken was. Merendeels kwamen er lesbiennes maar ook wel gays. En er vonden optredens plaats.
Ergens eind 1993 begon Dick Rutteman Club Eye in Zaal Palace aan de Zomerhofstraat. Charl Landvreugd was creatief leider en manager en zette later samen met Peter de Stats op. Gevestigd aan de Westblaak hoek Hartmanstraat, wat later onder leiding van de zelfde de Blacklight zou worden. Landvreugd is inmiddels zeer succesvol beeldend kunstenaar. Club Eye zou slechts een halfjaar bestaan, maar heeft bij de toenmalige bezoekers legendarische herinneringen achtergelaten. Dj was Naturcia. Publiek was he ho bi georiënteerd, een Rotterdams IT publiek. Het was een grote zaal met altijd een leuke sfeer en bomvol. Er waren altijd veel trava aanwezig. Op 11 maart 1994 trad Grace Jones er op. De toegang bedroeg maar liefst 75 gulden. Reden waarom het waarschijnlijk niet vol zat. Maar de mensen die aanwezig waren vonden het wel een fantastisch optreden. Bij de ingang was een café waar je ook wat kon eten. Boven achter glas was een cruise area waar je op de dansvloer kon kijken. Er werd zelfs gay porn gedraaid. Aan het begin stonden voor het podium allerlei objecten op de dansvloer, die naarmate het voller liep werden verwijderd.
“Marietjes Mini Bar” zat op Noordplein 119, een historisch rijke plek van het Oude Noorden waar vroeger de groothandelsmarkt was. Het was hier lekker flirten, poolen, darten, internetten en op het terras genieten. Alleen voor vrouwen.
De After Dark II zat op de Karel Doormanstraat 205 vlakbij de Westblaak in een kelder onder de huidig Wibra, als opvolger van de After Dark op de Coolsestraat.
Nb Voor de website makers: De club heette After Dark II (twee is dus geen volnummer), omdat het de opvolger was van de After Dark op de Coolsestraat
“De Bak” was een populair café aan de Schiedamse Vest 146. Sinds 2010 is hier de trendy koffiebar annex lunchroom Hopper gevestigd. Eens in de maand trad daar Dolly Bellefleur op. Aan de achterkant aan de Brandersplaats 32 was er een ingang voor de in de kelder gelegen leerzaak “’t Hok” en “Beetje Vaag”. Na ‘De Bak’ werd het even de Zizo van Aad de Slegte en René.
Bunkhouse zat op de Nieuwe Binnenweg 105. Kennelijk was John de eigenaar die zijn zaak een echte western en jeans bar noemde. Daarna zat hier ooit Mateloos. Nu zit er een franchise koffiezaak onder de naam 30ml.
De Gemini zat aan de Diergaardesingel 86. Jan Kloppert had de zaak overgenomen van de legendarische Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan die daar zijn Johnny Jordaan Cabaret had. Kloppert zou hierna samen met zijn moeder de Amicale aan de Batavierenstraat openen.
Heeren op de Hoek was een zaak de op de Mauritsstraat 1 en zat naast de Rotterdamse Schouwburg, waar nu een fifties diner onder de naam Gracy’s zit. Heeren op de Hoek was opgezet door Valse Robbie, die ooit ook de Strano had. Daarna namen Rick en Wil de bar over. Later zou Alexander van Klaveren de zaak onder de naam Lef voortzetten. Er schijnen vaak problemen geweest zijn met klachten van buren over geluidsoverlast. Lef werd door Van Klaveren nog voortgezet op het Westelijk Handelsterrein. Van Klaveren deed een poging om van de voormalige Watt/Nighttown en grote gay-discotheek te maken, maar dat bleek te ambitieus.
’t Hok‘ en ‘Beetje Vaag’ was gevestigd aan de Brandersplaats 32 en was in de tijd van De Bak met ingang aan de Schiedamse Vest 146 de ingang in de nacht voor een op de 1e verdieping gelegen cruise bar.